Tip na výlet: Amsterdam

V Amsterdamu jsem byla před třemi lety, zdá se to neuvěřitelné, protože vzpomínky na ten prodloužený víkend jsou pořád poměrně živé. Ačkoliv to byl krásný zážitek, nikdy jsem tomuto působivému městu plnému kol, kanálů a květin, nevěnovala samostatný článek. Dovolte mi tedy takové nostalgické okénko a především malé velké doporučení, kam vyrazit, až zase půjde cestovat.

Jak se dostat do Amsterdamu

Vlakem po trase Praha – Berlín – Amsterdam

Výhodou vlaku je nejen větší pohodlí, možnost protáhnout se, osvěžit se, dojít si na záchod a vzít si s sebou větší zavazadlo či kolo. Jedním z nezapomenutelných zážitků by totiž mohla být návštěva hlavního nádraží v Amsterdamu (a ostatně i v Praze a Berlíně). Kromě toho by vás čekal nádherný výhled na zajímavou a velmi proměnlivou krajinu. Nevýhodou je skutečnost, že jízdenky na vlak bývají dražší než cesta autobusem nebo letadlem.

Novinka! Objevují se zvěsti, že bude jezdit přímý lůžkový vlak na trase Praha – Drážďany – Berlín – Amsterdam – Brusel!

Přímým autobusovým spojením z Prahy, například s FlixBusem

Ačkoliv bývají jízdenky cenově výhodné a ačkoliv se jedná o přímý spoj, je třeba vzít v úvahu, že cesta autobusem trvá dlouho a obvykle nemáte možnost jít se projít do uličky, pořádně si natáhnout nohy a na záchod se chodí jen na vlastní nebezpečí a v okamžiku nejvyšší nouze. Já osobně bych na takhle dlouhou cestu autobus nezvolila.

Letadlem

Asi nejméně ekologický, každopádně nejrychlejší (a v době našeho letu také nejlevnější) způsob dopravy. U společnosti EasyJet se dají (daly) sehnat zpáteční letenky za pár stovek. Poznat amsterdamské letiště asi není tak osobitý zážitek, ale jednu výhodu to má: dobré ubytování.

Tip na ubytování, pokud poletíte letadlem

Kousek od letiště se nachází ho(s)tel společnosti Ibis a Ibis Budget. Pokud se chcete v klidu a čistotě vyspat, mít k dispozici koupelnu a případně možnost dojít si na snídani a zároveň nechcete všechny své úspory utratit za ubytování (věřte, peníze se ještě budou hodit), doporučuji právě Ibis Budget. Podobných společností, které mají ubytovny po celé Evropě (a je to většinou jistota, pokud cestujete pravidelně), je vícero. Jinak samozřejmě stojí za uvážení nějaké Airbnb nebo CouchSurfing, pokud si troufnete.

Co dělat v Amsterdamu

Nejlepší způsob, jak nějaké město poznat, je ztratit se v něm. Procházet se po ulicích, zajít i mimo centrum. Koukat do zahrádek, výloh, posadit se v parku, krmit labutě, zajít si na večeři. Nabízí se samozřejmě i muzea, třeba Dům Anny Frankové. Amsterdam je specifický z mnoha důvodů: víc kol než aut (a řeknete si, že jste to už slyšeli, že to čekáte a nepřekvapí vás to, ale stejně pak koukáte a kulíte voči, protože takový provoz, taková přehlídka starých jízdních kol a hlavně taková disciplína na cyklostezkách i silnicích, to je zkrátka pro Čechy dost neznámé a netypické. Myslím si ale, že i pro Němce bývá Amsterdam trošku šok. 🙂

Přeci jenom pár tipů, které by vám plánování cesty mohly usnadnit:

  • V centru města je mnoho kanálů, uliček, náměstíček, tržišť a parčíků, v podstatě je jedno, jaký okruh a směr zvolíte. Doporučuji ale vyhradit si alespoň jeden den na pouhé chození, případně posedávání na trávnících v parku (věřte mi, budete se chtít posadit se do té zelené trávy).
  • Zajděte si na některý z květinových trhů, ideálně dopoledne. Čerstvé květiny, spousta barev a nádherné suvenýry vás určitě okouzlí, i když si nakonec třeba nic nekoupíte.
  • Dům Anny Frankové jistě stojí za pozornost. Malé upozornění pro všechny zájemce: Pokud jej chcete navštívit, musíte si koupit vstupenku několik týdnů dopředu přes internet. Na místě není možné si ji koupit. Je škoda zjistit to až před vstupem do domu po vystání fronty, ale pokud by se vám to stalo, nezoufejte – hned naproti se nachází palačinkárna plná jahod, nutelly a útěchy. 🙂
  • Není špatný nápad půjčit si kolo. Počítejte ale s velkým cyklo-provozem, který pro vás může být možná trochu stresující. Pěšky se ale dostanete taky všude bez problému. Aspoň budete mít víc času vstřebat to kouzlo kanálů, visutých a zvedacích mostů, cihlových domů a třeba uslyšíte nějakou holandštinu.
  • Holandštiny se vůbec nebojte, Amsterdam vítá všechny anglicky mluvící cestovatele. 🙂 (Možná je to nadbytečná informace, nicméně chtěla jsem vám ji potvrdit. 🙂 )

Závěrem: Amsterdam je krásné, velké a neskutečně atmosferické město. Jeden den, víkend či týden vám určitě nebude stačit, abyste poznali alespoň polovinu jeho krás. Mé doporučení na závěr tedy zní: nesnažte se o to. Neplánujte si den hodinu od hodiny, nechte se zavést na místa, o kterých se v průvodcích nepíše, vyjděte z centra. I my jsme usoudili, že se ještě někdy budeme muset do tohoto inspirativního hlavního města vrátit. Snad brzy.

21 thoughts on “Tip na výlet: Amsterdam”

  1. Krásný cestopis, jako bych byla zase zpátky. Belgii a Nizozemsko mám moc ráda, dokonce i holandsky (resp. vlámsky) jsem se svého času učila. 🙂

    Amsterdam má úžasná muzea, třeba takové Rijksmuseum. Když se mi do něj při minulé návštěv podařilo zaplout na půl dne, byla jsem blahem bez sebe. A ty překrásné parky! Ještě o chlup více se mi však líbilo v Haagu – atmosféra města je stejná, zato lidí podstatně méně.

    Liked by 1 person

    1. Děkuju za tip! My bychom se právě do Nizozemska strašně rádi někdy znovu podívali a právě i mimo Amsterdam. Takže si na “travel wish-list” píšu Haag. 🙂 😀

      Like

      1. Jestli vás baví umění, tak v Haagu je nádherný Mauritshuis, věnující se obrazům zlatého věku – Rembrandt, Vermeer apod. 🙂

        Což mi připomíná, že návštěva domu Anny Frankové byla dost nezáživná, takže jste o nic nepřišli (vlastně bylo jen možné vidět prostory, kde se ukrývala, ale prakticky nic zajímavého tam nebylo). Z tohoto období mě mnohem více nadchlo např. interaktivní muzeum v Krakově v místech bývalé Schindlerovy továrny (Oskar Schindler’s Enamel Factory).

        Liked by 1 person

      2. Baví, a muzea obecně máme děsně rádi, ale zase to s nimi nepřeháníme + někdy se nám prostě nechce, když je tam moc narváno. 😀 Díky za tipy!
        Jo, Dům Anny Frankové jsem si nakonec prošla ve VR a bylo to zajímavé a moc hezky udělané, takže jsem si vlastně řekla, že jsme taky nic nepropásli. Tam jsou spíš důležité ty její vzpomínky a celkově ta historie. Díky za tip do Krakova, tam se snad letos v létě nebo příští rok podívám!

        Like

  2. Nejsem člověk, který si užívá cestopisné články, ale tento mě fakt bavil! Milé, sturčné, vtipné a výstižné.
    Asi jsem nikdy nebrala Amsterdam jako město, kam se chci podívat….ano, lákala mě kola, vodní kanály, ale pak se mi nějak vkradla do hlavy myšlenka, že přece jen je to svým způsobem “drogové doupě”. Ono to zní možná konzervativně, ale nesnáším kouření, pach spalovnaé trávy, drogy mě nelákají….a asi jsem si vytvořila předsudek, že mi to tam budou podsouvat a vnucovat….myslím, že Amsterdam potřebuje dostat šanci a já možnost ztrati se v uličkách. A hrozně mě láká možnost tam jet vlakem. Vlastně kamkoliv jet vlakem. Kamkoliv daleko. Snad brzo to bude možné! 😀 Těším se, až ta doba přijde 🙂

    Liked by 1 person

    1. Děkuji za komentář a za přečtení! Řekla jsem si, že to s těmi cestopisnými články nesmím přehánět. Navíc nemám žádný patent na provázení, prostě jsme tam byli, něco jsme viděli, ale spoustu věcí ne. Asi hodně záleží, v jakou dobu, s jakým očekáváním a taky třeba s kým se do Amsterdamu vydáš. Jedna moje spolužačka, taková trochu volnomyšlenkářka, tam spoustu té trávy a kamarádů na jeden večer našla. Možná je to město, kde si každý najde něco, co se mu líbí? 🙂 My tam našli právě ten klid, takovou svěžest a vlastně pocit bezpečí.
      Jo a taky doufám, že tím vlakem to taky někdy půjde. Zajeli bychom si i do Bruselu. 😀

      Like

  3. Nikdy jsem tam nebyla, ale vypadá to úžasně. Z těch fotek na mě září taková ta bezstarostnost, kdy je člověk nad věcí a užívá si daný okamžik a věřím, že ty trhy plné barevných květin jsou nádherné! 🙂

    Liked by 1 person

    1. Děkuji za komentář! Jo, v Amsterdamu jsme všechno hodili za hlavu a prostě jsme si užívali, i když jsme neměli úplně červnové počasí. 😀

      Like

  4. Amsterdam mě láká od té doby, co jsem viděla film Šimon a Matouš. Květena jde mimo mě, mám v plánu projít všechna místa, kde se natáčelo 😀.

    Like

    1. Šimon a Matouš? Jé, tak ty jsem jednu dobu žrala, ale už si to skoro vůbec nepamatuji, ani bych nevěděla, že byli v Amsterdamu. 😀 Je na čase oprášit některé filmy, zdá se. 😀

      Like

  5. V Amsterdamu jsem byla před pár lety a je to opravdu nádherné město. Mě se tam moc líbilo. Určitě bych se tam ráda vypravila znovu.

    Like

    1. Covid posunul nebo úplně zrušil ledasco.. Ale určitě to někdy vyjde! Držím palce a snad si to užijete! 🙂

      Like

  6. Moc pěkný článek, určitě bych se tam chtěla podívat, jak na květiny, tak kanály a Dům Anny Frankové, knihu jsem četla a ani mě nenapadlo, že lze dům navštívit. 🙂
    Jinak pokud ráda cestuješ, jen malý tip, zkus se podívat na worldee.com. Tam se pěkně vzpomíná. Není to spolupráce, ale fakt ten portál je moc fajn.

    http://somethingbykatep.blogspot.com/

    Like

Leave a comment