Beat Saber aneb rok 2020 prostě potřeboval virtuální realitu, hudbu a pohyb v jednom

Nebudu lhát – nebýt svého přítele, asi o hrách, technologiích a inovacích nic nevím a žiju v domnění, že se to neděje, že je to nepodstatné a že lidi, kteří tráví čas zavření doma u počítače jsou o něco horší než ti, kteří ten čas úplně stejně tráví doma, ale třeba s knížkou nebo šicím strojem. Za to, že jsem nějakou dobu svého dospívání považovala aktivity, které se dají bezpečně provozovat, jste-li žena a čirou náhodou se ocitnete o století či dvě zpátky, za něco lepšího a kultivovanějšího, se popravdě docela stydím. Nicméně, jak jsem už naznačila – díky Pavlovi se mi “otevřely oči”. Nechci, aby to znělo nějak nabubřele, protože se ze mě nikdy nestal nějaký vášnivý hráč. Mám pár svých oblíbených her a čas, který jsme strávili hraním společně (ať už s Pavlem, jeho sestrou nebo s nějakými kamarády či rodinou), pro mě byl vždycky docela kvalitně strávený a užitý naplno. Určitě jsem se trochu více zorientovala také v těch ostatních věcích, o nichž jsem předtím “hrdě” prohlašovala, že je neumím a že je k životu nepotřebuju. (Pch!)

Nicméně zpátky k tématu! Beat Saber. Hra českého původu (od českých tvůrců) vyvinutá v Unity v roce 2018, která dobyla (virtuální) svět. Virtuální realita je na scéně už nějakou dobu, neustále se zdokonaluje a nabízí prostor k realizaci myšlenek, které dřív představovaly fantazii. Nikdy jsem o tom mnoho nevěděla a nikdy mě to zvlášť nelákalo, protože jsem sotva začala mít ráda “normální hry”. Pavel samozřejmě snil o VR headsetu už delší dobu. No a pak přišel rok 2020, březen, duben a my byli zavření doma. Jasně, chodili jsme ven na procházky, já měla univerzitu a Pavel dost práce, nenudili jsme se. I když – občas přeci jen ano. Cestovat jsme nemohli/nechtěli a díky tomu jsme taky dost ušetřili. A s vidinou dlouhých zimních večerů před námi jsme začali uvažovat nad koupí headsetu. Pavel zkoumal různé druhy, porovnával ceny, výhody a tak a aby mě trochu navnadil, podstrčil mi ukázková videa z hry Beat Saber. Věděl, že se nechám snadno chytit – písničky, skoro “tanec” do rytmu a tím pádem i pohyb a navíc v pohodlí obýváku? Nemohla jsem říct ne.

Už od začátku jsem věděla, že tahle hra je pro mě perfektní. Sice nejsem kdovíjak talentovaná, co se týče rytmu v těle, ale hudbu mám ráda. Zvlášť mě lákala možnost poslouchat své oblíbené písničky opravdu takhle aktivně. Ani nevíte, jak osvobozující to je. Skoro jako když posloucháte při běhu/chůzi, ale podle mě je tohle ještě o kousek jinačí – musíte se soustředit na hudbu, máchající ruce jsou vedlejší. Většina písniček má 5 úrovní – samozřejmě se vyplatí začít na té nejnižší (Easy). A postupně se třeba dopracujete k Expert+.

Videa oficiálních písniček Beat Saberu, která jsem natočila. Je to spíš ukázka, nemám potřebné vybavení, schopnosti ani trpělivost dělat z toho nějakou velkou show. 🙂 Zkusila jsem zachytit různé možnosti – hraní jednou rukou, několik úrovní, 360° atd.

Co mě na Beat Saberu tak baví?

  • Po celém dni “na univerzitě” (rozumějte doma za počítačem) je skvělé se pak prostě protáhnout, pustit si hudbu a máchat rukama. Když prší, když je tma, když se vám prostě nechce mezi lidi nebo když se chcete nechat vytrhnout z reality. Jasně, s procházkou přírodou se to nedá srovnat, to má na duši ale úplně jiný efekt. Tohle vás pohltí, povzbudí a probudí.
  • Povzbuzení – u toho se zastavím. Nezažila jsem mnoho situací, mnoho procesů, kde s každou další hrou, každým dalším krokem vidíte zlepšení. Je to neuvěřitelné. Ta radost, když zahrajete písničku o úroveň výš než minule. Když neminete kostku nebo se včas vyhnete překážce a máte lepší výsledek než minule. Krásně to ukazuje, že pokrok vyžaduje čas a trpělivost a píli, ale že se děje.
  • Můžete si z toho udělat zcela regulérní workout. Některé písničky mají tolik překážek, při nichž se musíte skrčit, že ty dřepy snad ani nespočítáte. Ruce a záda profitují asi nejvíc (a na mých je časté hraní docela znát, skoro jako když jsem chodila plavat). Je to taková méně bolestivá forma cvičení, protože se nemusíte nijak nutit a necítíte žádnou bolest, nemusíte se soustředit na to, kolik času ještě zbývá. Prostě hrajete, pouštíte si písničky, na které máte náladu a když vás to přestane bavit (nebo když už vás bolí ruce), sundáte headset a jste zpět v realitě.

A co mě naopak občas štve?

  • Ačkoli je Beat Saber skvělou formou relaxu, odreagování a zábavy, taky ho nemůžete hrát moc dlouho. Headset na hlavě se doporučuje mít maximálně několik hodin – navíc delší dobu nevydržím stát na místě (byť velkou část z toho v pohybu).
  • Můžete si zahrát sice jakoukoli písničku chcete, ale stahování map je ilegální a oficiální verzí Beat Saberu to není podporováno. Dává to smysl, protože jde samozřejmě především o tu hudbu a na tu platí autorská práva. My jen doufáme, že tahle situace se časem zlepší a písniček půjde oficiální cestou hrát víc.

Mé doporučení: Naysy!

Investovat do VR Headsetu Oculus Quest byla dobrá investice. Je to sice něco, co nepotřebujete nutně k přežití, na druhou stranu – co reálně potřebujete? Díky Beat Saberu jsme se už mnohokrát nasmáli, mnohokrát jsme padli vyčerpáním na gauč, mnohokrát jsme spolu soutěžili a sdíleli to spolu. A to potřebujeme. Je to příjemná změna, když venku prší, když se vám prostě nechce si číst nebo když vás přestanou bavit videa Jillian Michaels, ale nějakou formu pohybu stále chcete dělat. A čím víc zálib a možností člověk má, čím víc otevřených dveří novým nápadům si nechává, tím snadnější je potom vyrovnat se s realitou, která někdy může být nečekaná, nepředvídaná a plány zasahující. Jako se to ostatně stalo v roce 2020 hned několikrát.

Hrajete hry? A už jste někdy zažili virtuální realitu? A jakou formou se obklopujete svými oblíbenými písničkami?

31 thoughts on “Beat Saber aneb rok 2020 prostě potřeboval virtuální realitu, hudbu a pohyb v jednom”

  1. Myslím, že do doby karantény nebo lockdownu se tohle určitě hodí! Já s tímhle druhem hraní nemám zkušenost, ale líbí se mi, že to motivuje k pohybu, protože u jiných počítačových her člověk prostě jen sedí. Nevýhodu bych měla asi v tom, že se mi většina popových písniček vůbec nelíbí. Šlo by to taky do rytmu irských jigů? 😀

    Like

    1. Určitě, dá se najít mapa naprosto k čemukoli! Hele zkoušela jsem ledasco, i klasiku nebo třeba nějaké japonské cosi nebo i metal 😀 Ale ten pop/rock mám asi nejradši. 🙂 Hodně záleží na tom, jak je ta mapa vytvořená.

      Like

  2. Mám hry celkem ráda, ale VR mě moc neláká. Jasně, beat saber jsem si vyzkoušela, ale mě to prostě moc nebere. Na party je dobré Just dance, které je na nintendo switch (a celkově mě tahle platforma baví výrazně víc), ale jinak mě spíš baví logické a/nebo příběhové hry 🙂

    Like

  3. Beat Saber je pro mě novinka a tímto děkuji za rozšíření obzorů 😀 Je pravda, že vztah je na rozšiřování obzorů opravdu dobrý :DD
    Přiznám se, že ve výše zmíněných věcech jsem zelenáč, občas něco pochytím od kamaráda nebo bráchy, ale jinak se v tom vůbec nevyznám.
    Nás se ségrou nadchlo Just Dance, vím, že to už je staronové a ne příliš zajímavé, každopdáně jsem krásně propojily internet v televizi (respektive dostupný Youtube) a videa z Just Dance. Sice nám to nesnímá skóre a nevyhodí nám to výsledky, ale na protažení mezi online hodinami je to ideální 😀 Ale na Beat Saber se budu muset podívat, protože si myslím, že by to u nás mohlo získat nejednoho člena domácnosti! A líbí se mi to máchání světelnými měči :DD

    Like

  4. První věta článku mě hodně zaujala, chtěla jsem vědět kam text bude mířit dál. Jsem totiž na opačném spektru – studuju obor Nová média, psala jsem bakalářku o rozšířené realitě, a tak jsem v problematice digitálních technologií ponořená pořád. Momentálně ale spíše z té negativní stránky – problém dohledu, ovlivňování chování, etiky nových médií apod. Proto pro mě bylo opravdu příjemné připomenout si, jak můžou být nová média taky zábavná. Děkuju! Tuhle hru sice neznám, ale hned bych si ji šla zahrát, kdybych na ni to vybavení doma měla. Myslím, že by mě to taky moc bavilo. 🙂 A užila jsem si číst na blogu článek z úplně jiného soudku, než na blozích běžně bývá. Jen tak dál! 🙂

    Like

    1. moc děkuji za velmi milý a povzbudivý komentář! 🙂 Ty jo, tvůj obor zní hodně zajímavě, ale znám to – když se člověk v něčem moc šťourá nebo se tím moc zaobírá (moc do hloubky nebo moc dlouho), často už to pak ani nevyhledává a nevnímá jako zábavu a nevidí ty dobré věci. V případě Oculus Quest je to trochu sporné, protože je to od Facebooku a oni teď nějak chtěli prosadit, aby uživatelé museli být přihlášeni přes FB, ale myslím, že se to pak nějak řešilo a že to neprojde.

      Like

  5. S virtuální realitou jsme tak nějak od začátků prvních brýlí 😀 Parnter počítačový mág 😀 Takže každá novina se hned musí vyzkoušet.., Až na tuto hru, ještě jsme se k ní nedostali, ale zatím mi to nějak nevadí. Moc se ke hraní nedostanu a pokud ano the sims vede 😀 Ale taky miluji zaklínače a skyrim 😀 Též nebýt přítele vím prd o hrách a kvalitních herních mašinách a kvalitní elektronice.. 😀

    Like

  6. Tuhle hru jsem zaregistrovala letmo, není to můj šálek kávy :). U nás spíš frčí Playstation, nepohrdnu hrami příběhovými, tvořivými, logickými a dokonce ani LEGO hrami :D. Ale je pravda, že na to už není tolik času, co dřív :). Koupi setu na VR oddaluji jak jen to jde, i když vím, že na to stejně asi jednou dojde.

    Like

  7. Tuhle hru jsem zaregistrovala letmo, není to můj šálek kávy :). U nás spíš frčí Playstation, nepohrdnu hrami příběhovými, tvořivými, logickými a dokonce ani LEGO hrami :D. Ale je pravda, že na to už není tolik času, co dřív :). Koupi setu na VR oddaluji jak jen to jde, i když vím, že na to stejně asi jednou dojde.

    Like

  8. VR jsem zkoušela jednou a bylo to super, ale jak píšeš, nic co člověk potřebuje. Každopádně proč si neudělat radost že? Každý si jí děláme něcím jiným 🙂 O téhle hře jsem nikdy neslyšela ale myslím, že by mě to dost bavilo:D

    Like

  9. Tento typ zábavy už vůbec neznám, ale může být báječný. Určitě má něco do sebe a myslím, že je to dobře strávený čas. Vlastně co je dobře strávený čas? chvíle, kdy se cítíš dobře a děláš věci, co tě baví. Užitečně strávený čas, to už je zas jiná kategorie a nevyhnem se jí. Ale nejen prací je člověk živ, a taky nejen chlebem. Tohle je dobrá verze.
    Já si občas ráda zazpívám, jen tak, protože mám chuť. U zpívání se cítím tak nějak vyrrelaxovaná, jako by mi to zpívání přinášelo pohodu. Nedávno jsem četla, že zpívání je opravdu prospěšné pro organismus, neb vytváří pozitivní ladění, tedy i výborné na psýchu. Zpívám si písničky různé, převážně české, protože angličtinu neovládám natolik, abych něco uzpívala, mimo takového toho houkání beze slov, v tom jsem kadet 🙂
    Nevím, jestli bych tuhle hru uhrála, neznám nikoho, kdo by mě tím provedl, ale kdyby se mi někdy dostala do cesty, určitě ji ráda vyzkouším.
    P.S. dívám se, že máš články ve třech jazycích – to je fakt ve třech jazycích píšeš? Klobouk dolů, trojitá práce (počítám, že nějaký překladač asi nebudeš používat, protože překladače jsou dost nepřesné)

    Like

    1. Díky moc za komentář. Vyjádřím se k poslednímu odstavci: ano, články píšu sama ve třech jazycích. To bylo cílem – vytvořit si tu na vícejazyčné psaní prostor, abych se mohla neustále zlepšovat. 🙂 V těch cizích jazycích to samozřejmě není úplně “úroveň rodilého mluvčího”, ale snažím se. 🙂

      Like

  10. O hře jsem ještě neslyšela a ani se tomu nedivím, podobné hry jdou úplně mimo mě 🙂 A vlastně ani nevím, jestli mě virtuální realita láká, někdy bych ji na chvilku zkusit chtěla, ale celkově tyhle online hry a zábavy nevyhledávám 🙂

    Like

  11. Virtuální realita mě nijak zvlášť neláká, i když tohle vypadá zajímavě. To druhé video už je skoro choreografie. Ale já jsem člověk, který dobrého herního skóre dosáhl poprvé a naposledy v Transport Tycoonu 🙂
    Můj styl poslechu hudby je zavřít se sama doma, hledat na Youtube, na co mám zrovna náladu, a jen tak si u toho vlát po pokoji v různém poměru tance a přemýšlení 🙂

    Like

  12. Upřímně, já jsem měla na hraní her hodně podobný názor. Sama jim neholduji, nehodlám to zatím asi změnit, ale kdoví? Rozhodně se nebráním dát hraní her šanci
    Zvlášť pokud je to nějaká opravdu nadupaná, interaktivní záležitost. Virtuální realita sama o sobě mě docela láká. Jenom si nedokážu představit, kde bych na hraní sehnala čas. Už takhle ho mám málo :D.

    Hezký advent přeji.

    Like

  13. Já mám počítačové hry ráda. Ve volném čase teď hodně píšu a to psaní kombinuju s hraním a naopak. Co se táče virtuální reality, měla jsem k ní vždycky nedůvěro. Nemůže to poškozovat mozkové buňky? Co se ale týče hry Best saber, vypadá zajímavě. Ale mám dost vyhraněný hudební vkus a kdyby mi tam hráli jenom samé věci, které se mi nelíbí, asi bych nebyla moc nadšená. Ale občas si pustím nějakou píseň a pak na ní juchám (protože tanec se tomu říkat nedá) po pokoji.

    Like

  14. Já mám počítačové hry ráda. Ve volném čase teď hodně píšu a to psaní kombinuju s hraním a naopak. Co se táče virtuální reality, měla jsem k ní vždycky nedůvěro. Nemůže to poškozovat mozkové buňky? Co se ale týče hry Best saber, vypadá zajímavě. Ale mám dost vyhraněný hudební vkus a kdyby mi tam hráli jenom samé věci, které se mi nelíbí, asi bych nebyla moc nadšená. Ale občas si pustím nějakou píseň a pak na ní juchám (protože tanec se tomu říkat nedá) po pokoji.

    Like

  15. Už som mala tú česť s Beat Saber na Comics salóne. Musím ešte podotknúť, že aj Fruit ninja je vo VR zábavnejšia. 😀
    Ja osobne som si to pridala na To want list, keď som sa dozvedela o Skyrim (čo je samo o sebe srdcovka) VR. 😀

    Like

Leave a comment